Een burn-out: het kan iedereen overkomen, ook diegenen die van zichzelf denken ‘het overkomt mij nooit’. Maar wat is precies een burn-out, hoe herken je het en hoe kun je snel herstellen van een burn-out? In dit artikel lees je heel wat informatie en krijg je tips voor het snel herstellen nadat je in een burn-out terechtgekomen bent.
1. Maak een verschil tussen depressief zijn en een burn-out
Hoewel de symptomen bij deze twee aandoeningen elkaar vaak overlappen, is er toch een wezenlijk verschil. Een burn-out komt hoofdzakelijk voor na een lange lichamelijke of geestelijke zware periode. Het gaat om de energie die weg is, futloos zijn en niet meer in actie komen. Een depressie is algemener: het is het niet willen of kunnen geloven dat je je eigen leven in handen hebt.
2. Erken het probleem
Ontkennen van het probleem is geen goede start om te herstellen. Eens je aanvaardt dat ook jij een burn-out kunt hebben, ben je op de goede weg.
3. Maak een onderscheid in wat je kunt en niet kunt veranderen in het leven
Een burn-out wordt vaak veroorzaakt door frustraties, dingen die je zou willen veranderen maar niet kunt. Het enige waar jij controle over hebt is wat je zelf in handen hebt. Aanvaarden dat er nu eenmaal dingen in het leven zijn waar jij niets kunt aan doen, is een stap in de goede richting. Zo veel mogelijk leren leven met zaken die niet perfect gaan kan helpen.
4. Stuur je eigen gedachten
Het is een cliché, maar mensen die positief denken zijn gelukkiger en hebben minder stress, minder zorgen en dus ook minder kans op een burn-out. Bij advies bij het herstellen van een burn-out hoor je dan ook vaker: stuur je eigen gevoelens en gedachten. Hierrond bestaan oefeningen en technieken. Je kunt effectief leren hoe je positiever kunt denken.
5. Blijf actief
Het advies bij het herstellen van een burn-out was tot voor kort heel vaak: thuis blijven en rusten. Hier is men echter van teruggekomen. Het is beter om toch actief te blijven, in de mate van het mogelijke in zijn vertrouwde omgeving blijven. Maar tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het zelfbeeld en het beeld over de omgeving.
6. Leer hulp vragen
Het is geen schande om ook bij psychische problemen hulp te vragen. Snel herstellen van een burn-out kun je soms niet op je eentje. Met professionele hulp gaat het sneller en de resultaten zijn blijvend.
7. Hou je nieuwe doel in het vizier
Als je je tijdens of net na je burn-out richt op nieuwe doelen, krijg je nieuwe impulsen en nieuwe ervaringen. Vaak is dit genoeg om een gezond psychisch evenwicht te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe hobby, een nieuwe leefomgeving of gewoon een nieuwe manier van denken. Richt je op deze doelen. Dit laat je je ‘oude’ problemen voor een groot deel vergeten.