MKB Gasontladingslamp, wat is het?

Gasontladingslamp, wat is het?

Gasontladingslamp, wat is het? post thumbnail image

Licht dat geproduceerd wordt met elektriciteit in combinatie met een edelgas. Het is de gasontladingslamp. Het is geen huis-tuin en keukenlamp, maar wordt vooral gebruikt voor professionele doeleinden. In grote fabriekshallen bijvoorbeeld, of op straat, als straatverlichting. Het is vooral een handige verlichtingssoort als je fel licht nodig hebt.

Hoog rendement

Lampen met gasontlading hebben gemiddeld genomen een levensduur van tienduizend branduren. Dat is tien keer langer dan een gloeilamp. En dat is vooral handig als je het installeert op plekken waar een lamp vervangen niet eenvoudig is. Ook plekken die langdurig felverlicht moeten worden, is dit de perfecte toepassing. Je kunt je voorstellen dat deze lamp in onze 24-uursmaatschappij in fabriekshallen veel gebruikt wordt. Daar brandt immers vierentwintig uur per dag het licht. Ook in etalages worden nogal eens lampen met gasontlading geïnstalleerd.

Edelgassen

De edelgassen die in deze lampen gebruikt worden zijn bijvoorbeeld neon, xenon, krypton en argon. Het licht ontstaat door de elektrische lading die door een mengsel van de gassen stroomt. Met een ingewikkeld procedé vindt er een gasontlading plaats. Elektronen worden hierdoor naar een nog hoger energieniveau gebracht, waardoor fluorescerende stoffen omgezet worden tot licht. Een voorbeeld van een gasontladingslamp met lage druk is de tl-buis, die we allemaal kennen. Bij tankstations worden vooral hogedruk gasontladingslampen gebruikt, maar ook in auto’s. Het blauwe licht dat je steeds vaker ziet uit de koplampen, komt van het edelgas xenon.

Duurzame lichtbron

Als we aan tl-buizen denken, krijgen we een soort ouderwets gevoel. Het is ook zo dat ledverlichting in grote mate een alternatief vormt voor de lampen met gasontlading. Ledverlichting is vaak nog zuiniger, waardoor lampen met gasontlading steeds minder gebruikt worden. Het komt erop neer dat led in de praktijk iets duurzamer is. Toch zijn er nog tal van toepassingen te bedenken waar we nog jaren gasontladingslampen zullen gebruiken. Bij evenementen bijvoorbeeld of in een voetbalstadion.

Related Post