B2B,MKB Wat is een Patchkast?

Wat is een Patchkast?

Wat is een Patchkast? post thumbnail image

Een patchkast is voor bedrijven, organisaties en instellingen een onmisbaar product, omdat deze het centrale punt vormt binnen het netwerk. Doordat het netwerk op een centraal punt wordt afgemonteerd creëert men structuur en overzicht. Bij complicaties en/ of storingen weet men dus altijd al het netwerkapparatuur en UTP bekabeling te vinden. Juist, in de patchkast!

Waar bestaat een patchkast uit? 

Een patchkast bestaat uit een voor- en achterdeur, twee zijwanden en is voorzien van een 19 inch profiel. Daarnaast kan er nog gekozen worden uit diverse varianten namelijk een staande 19 inch kast, mini patchkast, wand patchkast of een 10 inch kast voor de kleinere thuisnetwerken. Deze varianten verschillen in hoogte, breedte en diepte. De keuze is afhankelijk van de beschikbare ruimte en de grootte van het netwerk die geplaatst gaat worden. Laat de beschikbare ruimte niet de belangrijkste factor zijn, kies eventueel voor andere opties. Wanneer er een te kleine patchkast geplaatst wordt is er geen ruimte meer voor groei!

Een glazen deur of geperforeerde voordeur

Een patchkast wordt in de volksmond ook wel een serverkast genoemd. Iedereen begrijpt wat er bedoeld wordt. Toch zit er enig verschil in de benaming hiervan. Een patchkast of serverkast is naast het verschil in hoogte, breedte, diepte ook verkrijgbaar met een glazen deur of geperforeerde deur. 

Een netwerk bestaat niet altijd uit alleen UTP bekabeling met een ethernet switch en een modem, maar het kan ook voorkomen dat er servers en UPS-en geplaatst moeten worden. Deze apparaten produceren veel warmte, ook wel warmte winnend apparatuur genoemd. Om er voor te zorgen dat deze niet oververhit raken wordt er gekozen voor een serverkast. Oftewel een 19 inch kast met geperforeerde voordeur. Een geperforeerde voordeur bestaat uit gaas die ervoor zorgt dat de warmte in de serverkast weg kan. 

Wanneer er gekozen wordt voor een glazen deur, wordt er in principe gesproken over een patchkast. Met “patchen” wordt bedoelt het afmonteren van UTP bekabeling op een patchpaneel. Indien er daarnaast geen of nauwelijks warmte winnend apparatuur wordt geplaatst is een 19 inch kast met glazen voordeur de juiste keuze. 

Eenvoudig online advies

Al met al is het kiezen van de juiste patchkast een belangrijke factor binnen het netwerk. Er is online voldoende informatie beschikbaar en zijn er professionals die kunnen helpen bij het adviseren hierin. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat achteraf geen verrassingen ontstaan bij het plaatsen van een netwerk. Wanneer het netwerk in een patchkast is geïnstalleerd is een gehele aanpassing hiervan over het algemeen een immense klus. 

Related Post