Financieel,Tips,ZZP Zelf pensioen opbouwen: hoeveel leg je best opzij?

Zelf pensioen opbouwen: hoeveel leg je best opzij?

Zelf pensioen opbouwen: hoeveel leg je best opzij? post thumbnail image

Het pensioen is een gebeurtenis waar heel wat mensen naar uitkijken, maar brengt ook eigen uitdagingen met zich mee. Zo spreekt het voor zich dat je uitgavepatroon zal veranderen, maar ook de inkomstenstroom neemt een hele andere vorm aan. Je hebt sowieso recht op het basispensioen van de AOW-uitkering, maar het grote geld is dat niet. Zeker niet als je een bepaalde levensstandaard gewoon bent.

Het pensioen: loon voor werken?

Het is geen wettelijke verplichting maar de meeste Nederlanders bouwen ook extra pensioen op via de werkgever. Dit aanvullend pensioen is één van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers op de markt. Ga je echter op pensioen als zzper? Dan bouw je natuurlijk geen pensioen op bij een werkgever en dat betekent dat je je eigen voorzieningen moet maken voor later. Maar hoe weet je nu hoeveel je eigenlijk nodig hebt voor jouw oude dag?

De berekening maken

Hoeveel heb je al opgebouwd?

Op mijnpensioenoverzicht.nl vind je gemakkelijk terug wat je al hebt opgebouwd aan pensioen via de AOW. Dat is het startbedrag van jouw berekening. Als je op pensioen als zzper gaat is dit de enige opbouw die je hebt. Geniet je van één van de verzekeringen voor ondernemers via jouw baas? Dan zal wat je al hebt opgebouwd hier ook terug te vinden zijn.

Jouw maandelijkse noden

Een realistisch bedrag om mee rond te komen na het pensioen kan je vrij gemakkelijk zelf berekenen. Eerst en vooral ga je na hoeveel je per maand nodig zal hebben nadat je stopt met werken. Vaak is dit minder dan je nodig had toen je wel nog aan de slag ging. Een bekende vuistregel hiervoor is om te mikken op 70% van je laatstverdiende inkomen. Ben je echter iemand met grootse plannen na het pensioen? Dan spreekt het voor zich dat je dit best even naar boven bijstelt.

Wanneer stop je ermee?

Het moment dat je stopt met werken speelt een grote rol in hoeveel je per maand opzij zult moeten leggen. De gemiddelde mens leeft tot 87 à 88 jaar dus het maakt een wezenlijk verschil of je nu stopt met werken op je 67ste of op je 60ste. Niet alleen heb je zo meer geld nodig omdat je langer op pensioen bent, maar bovendien werk je minder lang en spaar je dus minder lang.

Concreet

Trek het pensioen dat je reeds hebt opgebouwd en maandelijks zult ontvangen af van het bedrag dat je denkt nodig te zullen hebben. Wat overblijft vermenigvuldig je met het aantal jaar vanaf jouw pensioen tot de gemiddelde levensverwachting. Dit is het bedrag dat je bijeen zult moeten sparen. Door dat bedrag te delen door het aantal maanden dat je nog wilt werken in jouw leven bekom je het bedrag dat je per maand opzij moet zetten!

Related Post