MKB Pensioen als zzp’er

Pensioen als zzp’er

Pensioen als zzp’er post thumbnail image

Pensioen ZZP

Een bestaan als ZZP’er kent vele voordelen. Je bent eigen baas, deelt je eigen tijd in en je hebt de vrijheid om bepaalde opdrachten te weigeren. Als ZZP’er krijg je echter ook te maken met bepaalde randzaken zoals een ziektekostenverzekering en het opbouwen van een pensioen als ZZP’er. Het aantal opties voor een ZZP’er om aan pensioenopbouw te doen is echter beperkt. Zo is er geen speciaal pensioenfonds voor ZZP’ers en moet je veel zelf regelen.

Pensioenopbouw ZZP: AOW is geen vetpot

Ben je uiteindelijk 67 en heb je niks geregeld, dan is de AOW geen vetpot. Zo ontving een alleenstaande in 2018 een bruto uitkering van € 1173,33 per maand. Voor samenwonenden is dat nog minder: € 807,88. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om iets te doen de pensioenopbouw ZZP.

Fiscale Oudedagsreserve

Als zelfstandig ondernemer mag je jaarlijks een deel van je winst onbelast reserveren voor je pensioen als ZZP’er. Dat is ongeveer 9.5 procent van de winst. Aan dat percentage is wel een maximum verbonden, namelijk € 8775. Het is wel de bedoeling dat je dit ook daadwerkelijk gebruikt voor je oudedagsvoorziening. Doe je dat namelijk niet, dan betaal je alsnog belasting over de gereserveerde bedragen.

Pensionopbouw ZZP: Lijfrente

Lijfrente is een al langer bestaande mogelijkheid om een pensioen op te bouwen. Je koopt als het ware een individuele pensioenverzekering waarbij je tijdens de looptijd een vastgestelde premie betaalt. Het opgebouwde kapitaal wordt belegd en op een bepaald moment maandelijks uitgekeerd. Het uiteindelijke vermogen is afhankelijk van het succes van de beleggingen en kan dus variëren.

ZZP Pensioen

Het ZZP Pensioen is een vorm van lijfrente, maar dan nadrukkelijk gericht op de pensioenopbouw voor ZZP’ers. Zo is de inleg afhankelijk van je inkomen en kan er collectief belegd worden waardoor het rendement hoger kan uitvallen. Het flexibele karakter komt ook terug in de uiteindelijke uitkering. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een tijdelijke uitkering gedurende een bepaalde periode of juist voor een levenslange uitkering. In tegenstelling tot de reguliere lijfrente optie, gaat het opgebouwde vermogen bij overlijden wel naar de nabestaanden. Een ander voordeel is de mogelijkheid om een deel van het vermogen te gebruiken bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Het nadeel is dan wel dat de uiteindelijke uitkering lager wordt. Bij een ZZP Pensioen is het opgebouwde vermogen beschermd en kan er ook geen beslag op worden gelegd in het geval van een faillissement.

Related Post