Tips Voorkom opspattend water bij uw roldeur

Voorkom opspattend water bij uw roldeur

Voorkom opspattend water bij uw roldeur post thumbnail image

Een roldeur, maar ook een sectionaaldeur of overheaddeur, is een deur zonder traditioneel kozijn met drempel. De deur rolt of schuift naar beneden en zal de vloer raken met de onderkant. Ondanks dat de deur aan de onderkant wordt afgesloten met een rubberen strip, kan er bij harde regen wel water naar binnen spatten. Ook kan regenwater dat op de vloer blijft staan naar binnen waaien bij harde wind. Nu de herfst voor de deur staat, informeren wij u graag hoe u voorkomt dat er water in uw gebouw komt via uw roldeur.

De oorzaak

De onderkant van een roldeur heeft vrijwel altijd een bodemrubber of andere soort strip waarmee de deuropening wordt afgesloten. Hiermee wordt tocht en wateroverlast zoveel mogelijk voorkomen. Bij extreem weer, waarbij de wind op de deur staat en er veel regen valt, is er een mogelijkheid dat er water naar binnen waait. Ook als de vloer niet helemaal gelijk is en er veel oneffenheden zijn, kan het rubber de deur niet geheel afsluiten en kan het gaan tochten of inregenen. Bij een goed geïnstalleerde deur en een vlakke vloer zal dit normaal gesproken maar om enkele spetters gaan, maar zelfs dat kan in sommige gevallen erg vervelend zijn.

Wat kunt u doen?

–          Bij een bestaande deur

Als u een bestaande roldeur heeft waarbij u wateroverlast wilt beperken zijn er een aantal dingen die u kunt doen.

–          Allereerst is het van belang om te zorgen voor een vlakke vloer. Repareer gaten of oneffenheden zoveel mogelijk en controleer of er nog openingen zijn tussen het rubber en de vloer

–          Bodemrubber vervangen? Bij oudere deuren kan het bodemrubber ingedroogd zijn. Hierdoor sluit de deur niet altijd goed af en kan er tocht en lekkage ontstaan. Dit rubber is gemakkelijk te vervangen bij de meeste deuren. U kunt bij uw deurenleverancier terecht voor het vervangen ervan

–          Waterkering op de vloer aanbrengen. Er zijn (rubberen) profielen beschikbaar die u op de vloer kunt monteren en die fungeren als waterkering. Deze profielen zorgen voor een goede afsluiting, maar let wel op dat eventuele onderloopbeveiliging gecombineerd kan worden met deze profielen. Vraag altijd bij uw deurenleverancier om advies om problemen te voorkomen.

–          Bij een nieuw te installeren deur

Bij een nieuw te installeren deur kunt u al bij de aankoop aangeven dat u extra bescherming wilt tegen wateroverlast en tocht. Uw deurenleverancier kan dan met u doornemen wat de opties zijn. Uiteraard is ook bij een nieuwe deur een vlakke vloer essentieel en kunt u kiezen voor een rubberen waterkering. Bent u bezig met een nieuwbouwproject en moet de vloer nog worden gelegd? Dan heeft u nog een extra optie. U kunt in de vloer een waterkering aanbrengen. Hierbij wordt een kleine “drempel” van 1-2 cm hoog in de vloer aangebracht, waardoor het water wordt geblokkeerd wanneer het onder de deur doorkomt. Vooral bij grotere projecten met veel deuren is dit een praktische oplossing. Uw deurenleverancier kan u voorzien van instructies over de positie en diepte van de waterkering.

Nog op zoek naar een nieuwe roldeur? Kijk ook eens op www.rolflex.com

Related Post