Zakelijk auto Een occasion kopen voor zakelijk gebruik

Een occasion kopen voor zakelijk gebruik

Een occasion kopen voor zakelijk gebruik post thumbnail image

Een splinternieuwe auto rijden voor zakelijk gebruik is in Nederland allang niet meer voordelig. In het verleden golden er diverse bijtellingspercentages en koos je voor een auto met een milieuvriendelijke brandstof dan ging het bijtellingspercentage behoorlijk omlaag. Enkele jaren geleden heeft de overheid bepaald dat enkel volledig elektrische auto’s nog in aanmerking komen voor een lagere bijtelling. Ook als je een hybride auto rijdt, kom je niet meer in aanmerking voor een verlaagde bijtelling. Voor 2019 is de bijtelling voor nieuwe auto’s die zakelijk gereden worden ongeacht brandstof, 22%. Rijdt je een 100% elektrische auto, dan is de bijtelling 4%. Niet voor niets kiezen veel zakelijke rijders tegenwoordig voor een jonge oldtimer.

Wat is jonge oldtimer?

Een jonge oldtimer wordt ook wel youngtimer genoemd en zijn auto’s met een leeftijd vanaf 15 jaar. Het was altijd zo dat een auto een oldtimer werd als deze de leeftijd van 25 jaar had bereikt. Het voordeel was dan dat hij belastingvrij werd. Enkele jaren geleden heeft de Nederlandse overheid de grens voor een oldtimer opgetrokken naar 40 jaar. Hierdoor ontstond een nieuwe groep auto’s met een leeftijd van tussen de 15 en de 40 jaar, de youngtimer. Dit zijn auto’s die stammen uit de tijd dat er reeds kwalitatief goede auto’s werden geproduceerd en die lang meekunnen. Deze jonge oldtimers hebben dan ook het voordeel ten opzichte van de oldtimer dat ze vaak nog degelijk zijn en veel onderhoudsvriendelijker.

Waarom een occasion?

Wanneer je een occasion koopt van 15 jaar of ouder, dan heb je een grote keuze uit verschillende auto’s van nog steeds uitstekende kwaliteit. Ook wanneer er een reparatie moet plaatsvinden, dan zal dit niet in de papieren lopen en alle onderdelen zijn nog goed verkrijgbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor veel soorten oldtimers niet meer. Als je online zoekt op een dergelijke occasion dan staan de vele auto websites vol met jonge oldtimers. Neem bijvoorbeeld de zakelijke occasions van BMW. Zeer degelijke auto’s, die ook al zijn ze 15 jaar oud nog prima rijden en vaak ook nog goed uitgerust zijn.

Fiscale voordelen

Het grote voordeel voor het zakelijk rijden met een occasion is dat er een fiscaal voordeel aan zit. Ook met de bijtellingsregeling in 2019 is de bijtelling 35% van de dagwaarde! De dagwaarde is de waarde van de auto op dat moment. Dit scheelt aanzienlijk als je vergelijkt dat de bijtelling voor een nieuwe auto 22% van de cataloguswaarde bedraagt. Voor veel auto’s van 15 jaar of ouder ligt de dagwaarde ruim onder de € 10.000,- je kunt dus nagaan, dat de bijtelling echt zeer laag is. De kans is klein dat je een volledig elektrische auto van 15 jaar oud vind, maar stel dat je die vindt en er zakelijk mee gaat rijden, dan is de bijtelling zelfs 17% van de dagwaarde.

 

Related Post