Zakelijk auto Bijtellingsregeling 2019

Bijtellingsregeling 2019

Bijtellingsregeling 2019 post thumbnail image

De bijtellingsregeling is er als je de auto van de zaak voor meer dan 500 kilometers per jaar voor privédoeleinden gebruikt. Het algemene bijtellingspercentage bedraagt 22 procent van de catalogusprijs van je auto. In 2019 gaat de bijtellingsregeling in Nederland op de schop. Hoe zijn de regels nu en wat verandert er met de bijtellingsregeling 2019?

Hoe zijn de regels op dit moment?

Momenteel is de bijtellingsregeling vrij overzichtelijk. Als je voor 100 procent elektrisch rijdt, dan val je in de bijtellingscategorie van 4 procent. Alles met 1 of meer gram CO2-emissie per gereden kilometer valt in de bijtellingscategorie van 22 procent. Dit bijtellingspercentage staat vast voor 5 jaar, vanaf de eerste dag van de maand volgend op de dag waarop het kenteken voor het eerst op naam is gesteld.

Bijtellingsregeling 2019: wat wijzigt er?

De percentages blijven in 2019 gelijk, maar er wijzigt wel het een en ander voor auto’s in de bijtellingscategorie van 4 procent. Je komt hiervoor alleen nog in aanmerking met auto’s tot een
cataloguswaarde van € 50.000,-. Is jouw auto meer waard, dan val je alsnog in de categorie van 22 procent. Het is goed om te weten dat deze regeling alleen geldt in 2019 en 2020. Vanaf 2021 komt de 4 procent regeling volledig te vervallen. Vanaf dat jaar betaal je 22 procent bijtelling over de gehele cataloguswaarde. Er wordt dan ook niet langer onderscheid gemaakt tussen elektrische en ‘gewone’ auto’s.

Wat betekent dit in de praktijk?

Tot en met 2021 is er dus fiscaal voordeel te behalen wanneer je als ondernemer ervoor kiest om elektrisch te rijden. Dit zorgt er uiteraard voor dat de elektrische automarkt een klap krijgt, zeker voor ondernemers die graag duurzaam en dus elektrisch autorijden. Het is daarom niet meer dan logisch dat ondernemers overstappen op een auto met benzine of diesel, tenzij de overheid de regels alsnog wijzigt. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om niet privé te rijden met je auto, maar dan verwacht de Belastingdienst wel dat je dit kunt aantonen middels een verklaring en rittenregistratie.

Related Post