MKB Hoe belangrijk is het MKB voor de Nederlandse economie?

Hoe belangrijk is het MKB voor de Nederlandse economie?

Hoe belangrijk is het MKB voor de Nederlandse economie? post thumbnail image

MKB is een term die bijna iedereen eigenlijk wel kent, maar wat is MKB precies? Wat betekent de afkorting, hoeveel MKB bedrijven heeft Nederland, en wat is het belang voor onze nationale economie?

Definitie MKB bedrijf

MKB is de afkorting voor midden- en kleinbedrijf, maar wat is MKB dan precies? We hebben het hier over bedrijven tot 250 medewerkers, waardoor 99% van alle Nederlands ondernemingen in deze categorie valt.

Onderverdeling

Het MKB wordt verder onderverdeeld in middelgrote, kleine en micro-ondernemingen. Middelgrote ondernemingen hebben minder dan 250 werknemers, een jaarlijkse omzet van maximaal 50 miljoen euro of een balanstotaal van maximaal 43 miljoen euro. We noemen ondernemingen klein als ze minder dan 50 werknemers hebben, niet meer dan 10 miljoen omzet of een balanstotaal van ten hoogste 10 miljoen euro. Micro ondernemingen hebben minder dan 10 werknemers, een jaarlijkse omzet van maximaal 2 miljoen euro of een balanstotaal van ten hoogste 2 miljoen euro.

De exacte definitie en bovenstaande verdeling is o.a. van belang voor het verlenen van overheidssteun aan het bedrijfsleven en verplichtingen die de overheid oplegt m.b.t. het inrichten van de boekhouding, het aanvragen van vergunningen en het instellen van een ondernemingsraad. Voor kleine en micro ondernemingen gelden minder strenge regels dan voor middelgrote.

Hoeveel MKB bedrijven heeft Nederland?

In 2017 telde Nederland ruim 1,8 miljoen actieve bedrijven (cijfers Kamer van Koophandel). Als we grote ondernemingen en parttime bedrijven niet meerekenen komen we op het aantal MKB bedrijven in Nederland. Dat zijn bijna 1,4 miljoen bedrijven, ongeveer 10.000 minder dan in 2016.

Belang voor onze economie

Met andere woorden: door het enorme aantal MKB bedrijven in Nederland valt 99% van het bedrijfsleven onder de definitie MKB bedrijf, leveren zij maar liefst 70% van onze nationale werkgelegenheid en dragen ze bij aan 60% van de toegevoegde waarde aan onze economie.

Related Post