MKB Wat is een barterdeal en hoe kun je een barter deal het best sluiten?

Wat is een barterdeal en hoe kun je een barter deal het best sluiten?

Wat is een barterdeal en hoe kun je een barter deal het best sluiten? post thumbnail image

Economische processen en gebruiken zijn dynamisch en dus aan veranderingen onderhevig. Een van de ontwikkelingen die steeds prominenter wordt, is het ontstaan van een zogenoemde deel-economie. Denk bijvoorbeeld aan het deelauto’s of het delen van diensten. Een barterdeal overeenkomst heeft met dit economische delen te maken. Maar wat houdt een barterdeal overeenkomst precies in? Welke voordelen heeft barterdeal marketing? Hoe zit het met barterdeal btw: moet er belasting betaald worden bij een barterdeal of niet? En hoe kun je dit het beste aanpakken?

barterdeal-btw

Wat is een barterdeal eigenlijk?

Onder bartering wordt een deal verstaan waarbij ondernemers bijvoorbeeld met blogs, een eigen webshop of iets soortgelijks, elkaar onderling een dienst verlenen en dus hun expertise en kunde onderling uitwisselen. Er wordt hierbij geruild en geen factuur opgesteld. Een mooi voorbeeld is een goed bezochte webshop, die ruimte biedt voor reclame. Een ander bedrijf krijgt een banner op een duidelijk zichtbare plek in de webshop. In ruil hiervoor krijgt de webshopeigenaar van het bedrijf dat hij of zij promoot een wederdienst geleverd, zoals een eigen banner op de blog van het bedrijf of een gratis product van het bedrijf. Barterdeal marketing werkt dus zonder financiële transacties en op basis van een wederdienst.

Voordelen van marketing via een barterdeal

Barterdeal marketing heeft diverse voordelen voor ondernemers die vooral digitaal actief zijn, met webshops, blog, vlogs of soortgelijke online ondernemingen. Ten eerste is een barterdeal overeenkomst een tactische manier om te starten met SEO. Wil je jouw webshop of blog op een hogere positie in de zoekmachines krijgen, dan is het cruciaal om een partnerschap met andere internetondernemers aan te gaan. Door het delen van banners en links kun je slim starten met SEO en zo jouw webwinkel of website hoger laten ranken in zoekmachines als Google, Bing of vinden.nl. Doordat je uiteindelijk beter vindbaar wordt op internet, neemt de potentiële doelgroep die je bereikt enorm toe. En dat levert uiteindelijk meer klandizie en betere verkoopcijfers op. Een tweede voordeel van barterdeals is dat ze je in principe geen geld kosten. Je ruilt een dienst met een andere ondernemer en werkt zo op basis van gelijkwaardigheid. Dat scheelt niet alleen een hoop investeringskosten, maar ook de nodige tijd en moeite. Waar twee ruilen, worden in dit geval dus twee personen blij!

barterdeal-marketing

Moet er barterdeal btw worden betaald?

Bij bartering is er, als je op deze manier wilt starten met SEO, wel een btw-plicht. Over de tegenprestatie moet er een barterdeal btw worden betaald. Hoe je het btw tarief bepaalt, kun je hier lezen.

Hoe sluit je slim een barterdeal?

Belangrijk bij het vinden van geschikte partners voor een barterdeal, is om vooraf goed op papier te zetten wat je precies wilt bereiken. Stel vast wat je doelgroep is qua klanten en bezoekers. Op basis daarvan kun je een lijst maken met geschikte online partners, die in aanmerking komen voor een digitaal partnerschap. Kies wel voor websites en partners die echt een meerwaarde vormen en die al relatief hoog in Google gerankt staan.

Related Post