Tips,ZZP Waarom vinden veel mensen het moeilijk om prioriteiten te stellen?

Waarom vinden veel mensen het moeilijk om prioriteiten te stellen?

Waarom vinden veel mensen het moeilijk om prioriteiten te stellen? post thumbnail image

Als je jezelf afvraagt waarom veel mensen het moeilijk vinden om prioriteiten te stellen, is de kans groot dat het wel eens voorkomt dat je to do lijst veel groter is dan je beschikbare tijd en energie. Alles lijkt een grote urgentie te hebben en het liefst zijn alle taken gisteren klaar. Hoe komt het dat we deze mindset hebben en wat kunnen we hiertegen doen?  In dit artikel ontdek je het antwoord. 

Wat verstaan we onder prioriteiten stellen?

Prioriteiten stellen wil zeggen dat je bepaalde belangrijke zaken voorrang geeft. Hierdoor ben je besluitvaardig, hou je overzicht en heb je je zaken op orde. Het stellen van prioriteiten associëren we al snel met het zakelijk leven of de keuzes die gemaakt moeten worden bij het volgen van een studie. Hierbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat je ook in je privéleven prioriteiten moet stellen. Het maken van dit soort keuzes vormt een rode draad door het hele leven. Op het moment dat er niet op de juiste manier de prioriteiten worden gesteld, kan dit stress en onrust in het hoofd veroorzaken. Dit kan burn-out klachten als gevolg hebben.

Rationele vs emotionele waarden, een lastige strijd

Als we een blik werpen waarom veel mensen het moeilijk vinden om prioriteiten te stellen, komen we uit op de strijd tussen rationele en emotionele waarden. Deze lastige strijd vindt plaats in de hersenen van de mens. Een deel van de hersenen neemt immers beslissingen op basis van rationele waarden maar een ander deel van de hersenen reageert juist op basis van gevoel en emoties. Onze hersenen worden hierbij beïnvloed door een aantal factoren. 

Oorzaken van problemen met het stellen van prioriteiten

Een van de belangrijkste oorzaken van problemen met het stellen van prioriteiten is het streven naar sociaal perfectionisme. We eisen tegenwoordig zeer veel van onszelf met onze uitstraling naar een ander als belangrijkste doelstelling. Veel mensen hebben hierdoor de overtuiging dat ze aan alles mee moeten doen. Dit gevoel wordt onder andere gevoed door de perfecte tijdlijnen die je op veel social media accounts terugvindt.

Een andere oorzaak van het lastig vinden om prioriteiten te stellen is keuzestress. Het maken van keuzes wordt in de praktijk als zeer lastig ervaren. Hiermee doelen we op verliesaversie. Het oudste deel van onze hersenen is ingesteld om te overleven en dus om verlies te voorkomen. Kiezen wordt vaak gezien als verliezen dus is dit gedrag wel deels te begrijpen. Bij het andere deel speelt een stukje uitstelgedrag een rol. Het is immers eenvoudig om meerdere taken als “zinvol” in het hoofd te beschouwen om taken waar we tegenop zien even uit te kunnen stellen.

Kun je het stellen van prioriteiten leren?

Het stellen van prioriteiten is zeker te leren. In dit geval kom je als snel op een training time management uit. Time management heeft betrekking op het krijgen van meer grip op je werkzaamheden. Op deze manier kun je niet alleen op een efficiëntere wijze te werk gaan waardoor je meer productiviteit kunt leveren maar je krijgt ook inzicht hoe je gerichtere keuzes kunt maken en  prioriteiten kunt stellen. Met dit inzicht kijk je heel anders tegen het leven (lees; je omgeving) aan en heb je minder kans op stress gerelateerde klachten. 

Related Post