Het zal je niet ontgaan zijn dat de Bitcoins soms een enorm hoge waarde vertegenwoordigen. Dit roept de vraag op hoe interessant het nog is om nog te investeren in Bitcoins. Is er nog kans op een overtreffende trap of kunnen we de conclusie trekken dat iedereen die nu nog interesse heeft gewoonweg te laat is? In dit artikel ontdek je het antwoord.
De Bitcoin als moeder van cryptomunten
De Bitcoin heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. De Bitcoin is de allereerste cryptomunt die ontwikkeld en in 2008 geïntroduceerd is. De moeder van de cryptomunten werd hiermee ook meteen de meest bekende digitale munteenheid. Als er gesproken en/of geschreven wordt over de koers van de digitale munteenheden, wordt er vrijwel altijd gerefereerd aan de Bitcoin koers. De doelstelling van de Bitcoin was duidelijk: het creëren van een wereldwijd digitaal betaalmiddel waarbij decentralisatie een belangrijke rol speelt. Hiermee werd afgeweken van de traditionele structuur waarmee de (nu nog) huidige financiële markten werken. De Bitcoin vormde de basis voor het ontstaan van een grote hoeveelheid altcoins waarmee bewezen werd dat de financiële markt rijp was voor verdere digitalisering. Dat veel mensen hier zeker wel toekomst in zagen, bleek wel uit de sterk stijgende populariteit van de Bitcoin.
De ontwikkeling van de koers van de Bitcoin
Als je een beetje op de hoogte bent van de huidige koers van de Bitcoin, kun je het niet voorstellen dat er in 2009 maar liefst 10.000 Bitcoin is geboden voor de aankoop van 2 pizza’s. Het feit dat je hierover op dit moment verbaasd zult zijn, zegt iets over de ontwikkeling van de koers van de Bitcoin. Deze koers groei kun je alleen maar als indrukwekkend omschrijven. In het najaar van 2013 bedroeg de waarde van één BTC-token iets meer dan 100 Amerikaanse dollar. Aan het einde van datzelfde jaar was er reeds een koersdoel in zicht van 800 Amerikaanse dollar.
Na deze gloriejaren vlakte de prestaties van de Bitcoin enigszins af tot in 2017. In dat jaar steeg de Bitcoin-koers plots op 18 december richting een waarde van bijna 20.000 Amerikaanse dollar. Iedereen die besloten had om zijn of haar investeringen in eigen bezit te houden, was in één klap steenrijk. Ook de corona pandemie leek geen invloed te hebben op de Bitcoin. Na een zeer sterk jaar in 2020 werden in 2021 alle records gebroken en een all time high gerealiseerd.
Eerder behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst
De term ”eerder behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” kwam op geen betere manier tot uiting in november 2021. Waar de meest verhandelde cryptovaluta op 10 november nog een nieuw record van bijna 65.000 dollar (57.620 euro) aantikte, stond de koers tien dagen later al weer op 58.700 dollar, een verlies van zo’n 15 procent. Deze grillige koersschommelingen waren het gehele jaar 2021 zichtbaar. In april halveerde de Bitcoin koers na een recordprijs te hebben aangetikt en een piek in september werd ook weer vlot teniet gedaan door een daling van 25%. Deze koersontwikkelingen bewijzen hoe volatiel de prijzen van cryptovaluta zijn.
Is de Bitcoin nog een investering waard?
Als je de Bitcoin boot rond 2010 hebt gemist, zul je jezelf afvragen of de Bitcoin nog een investering waard is. Uiteraard hangt dit af van de koersontwikkelingen. De sterke koersschommelingen van de markt kunnen zeker nog wel wat kansen bieden. Het is daarom zeker verstandig om de Bitcoin koers op de voet te volgen. Een sterke daling van de koers wil niet zeggen dat er automatisch sprake is van een blijvend verval. Daarnaast is het ook goed om mee te geven dat het niet verstandig is om alles in te zetten op één crypto. Het kan ook interessant zijn om andere veelbelovende crypto’s in de gaten te houden zoals de MANA koers zeker als je interesse hebt in het Decentraland project. Je wil immers niet dat belangrijke moment waarop je moet toeslaan missen. Realiseer je dat je dit alleen moet doen als dit op een verantwoorde manier kan.