Financieel De verschillen tussen Factoring en Rekening courant krediet

De verschillen tussen Factoring en Rekening courant krediet

De verschillen tussen Factoring en Rekening courant krediet post thumbnail image

Factoring en rekening courant zijn twee financieringsmogelijkheden die bedrijven kunnen gebruiken om hun cashflow te verbeteren. Beide opties hebben echter hun eigen unieke kenmerken en voordelen. In dit artikel zullen we de verschillen tussen factoring en rekening courant bespreken en hoe ze van invloed kunnen zijn op jouw bedrijf. Dit zodat jij de juiste keuze kan maken!

Wat is factoring?

Factoring is een financieringsmethode waarbij een bedrijf zijn facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt het bedrijf een percentage van de factuurwaarde en neemt vervolgens de verantwoordelijkheid voor de inning van de factuur op zich. Wanneer de factuur is betaald, ontvangt het bedrijf het resterende bedrag, minus een vergoeding voor de diensten van de factoringmaatschappij.

Wat is rekening courant?

Rekening courant is een kredietfaciliteit die een bank aan bedrijven verstrekt. Het is een flexibele financieringsmogelijkheid waarbij bedrijven geld kunnen opnemen en terugbetalen wanneer ze dat nodig hebben. Het kredietlimiet wordt bepaald door de bank op basis van de financiële situatie van het bedrijf en kan variëren van enkele tienduizenden tot miljoenen euro’s.

Verschillen tussen factoring en rekening courant

  • Aard van de financiering:
    Factoring is een vorm van financiering waarbij een bedrijf zijn facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. Het is dus een vorm van debiteurenfinanciering. Aan de andere kant is rekening courant een vorm van lening waarbij een bank geld uitleent aan een bedrijf.
  • Kosten:
    Factoring brengt doorgaans hogere kosten met zich mee dan rekening courant. Dit komt doordat factoringmaatschappijen een vergoeding vragen voor hun diensten, die kan variëren van 1% tot 5% van de factuurwaarde. Bovendien kan het bedrijf een deel van de factuurwaarde verliezen als gevolg van de vergoeding en de rente die in rekening wordt gebracht. Aan de andere kant zijn de kosten van rekening courant meestal lager dan die van factoring, omdat banken lagere rentetarieven hanteren dan factoringmaatschappijen. Wel is het zo dat je bij factoring geen schulden hebt en bij rekening courant wel.
  • Liquiditeit:
    Factoring biedt bedrijven snelle toegang tot liquiditeit, omdat ze direct geld ontvangen voor hun facturen. Dit kan vooral nuttig zijn voor bedrijven die snel geld nodig hebben om hun activiteiten voort te zetten. Aan de andere kant kan rekening courant ook zorgen voor liquiditeit, maar het kan enige tijd duren voordat het bedrijf het geld ontvangt. Dit komt doordat het bedrijf de lening moet aanvragen en de bank het krediet moet goedkeuren voordat het geld beschikbaar wordt gesteld.

Risico’s:
Factoring vermindert het risico voor bedrijven om niet-betaalde facturen te hebben, omdat de factoringmaatschappij verantwoordelijk is voor de inning van de factuur. Dit betekent dat bedrijven geen tijd en middelen hoeven te besteden aan het achtervolgen van klanten voor betaling. Aan de andere kant loopt een bedrijf bij rekening courant het risico dat het niet in staat is om de lening terug te betalen, waardoor het in financiële problemen kan komen.

Related Post