ZZP Even wat minder inkomsten als zzp’er? Zo vang je dit op!

Even wat minder inkomsten als zzp’er? Zo vang je dit op!

Even wat minder inkomsten als zzp’er? Zo vang je dit op! post thumbnail image

Ondernemen en zelfstandig zijn brengt risico’s met zich mee. Zo kun je de ene maand meer omzet hebben dat de andere en is het zelfs mogelijk dat je een bepaalde periode veel te weinig omzet maakt. Vooral in de afgelopen Corona periode zagen we veel bedrijven met dit soort problemen kampen. Ben jij zzp’er en heb je een periode met minder inkomen, dan kun je stappen nemen om dat op te vangen. Vraag bijvoorbeeld uitstel aan voor de betaling van bepaalde vaste lasten of maak betalingsafspraken met leveranciers en gebruik van de regelingen van de overheid.

Hieronder kijken we naar tijdelijke maatregelen die je kunt nemen om en een tijdelijke verlaging van je kosten te hebben. Bekijk daarvoor al je zakelijke en privé uitgaven eens kritisch. Welke uitgaven kun je schrappen? En zijn er ook nog manieren waarop je je bedrijfsvoering kunt verbeteren?

minder inkomsten als zzp’er

De kosten voor een abonnement kunnen ongemerkt hoog oplopen. Denk aan Netflix, de sportschool, de schoonmaak, de glazenwasser, een groentepakket, loterijen, goede doelen of die ene betaalde app. Welke abonnementen heb je en welke kun je opzeggen? Dit zijn vaak voor de hand liggende oplossingen om de financiële druk weg te nemen.

Controleer je verzekeringen goed

Nadat je een verzekering hebt afgesloten, kijk je er vaak niet meer naar om. En elk jaar wordt de verzekering automatisch verlengd. Maar heb je alle verzekeringen nog nodig? Zijn ze allemaal up-to-date? Zijn er voor bepaalde verzekeringen misschien nieuwe spelers op de markt met een lager tarief? Zoek dit eens uit en kijk of hier wat te winnen valt.

Verhuur een deel van je bedrijfspand

Heb je een bedrijfspand dat je zelf niet helemaal gebruikt? Overweeg eens om een gedeelte te verhuren. Misschien is nu juist wel het moment om een nieuwe samenwerking aan te gaan? Kijk ook eens goed naar je werkzaamheden. Welke handeling herhaal je vrijwel dagelijks? Vaak zijn dit werkzaamheden die niet direct bijdragen aan je omzet. Toch valt hier winst te behalen. Tijdswinst! De tijd die je wint door processen efficiënter te maken, kun je besteden aan werkzaamheden die direct geld opleveren, zoals salesgesprekken voeren.

Neem bijvoorbeeld jouw e-mails. Hoe vaak typ je dezelfde boodschap naar je klanten? Keer-op-keer? Misschien kost het je niet veel tijd om een e-mail te schrijven, maar toch verlies je hier ongemerkt heel wat energie. Je kunt dit simpel oplossen door gebruik te maken van templates. De meeste mailprogramma’s hebben een tool daarvoor.

oplossingen voor zzp'er

Kijk of je flexwerkers of andere zzp’ers kunt inhuren

Voor ondernemers is vast personeel een risicofactor. Dus als je even extra handen nodig hebt, overweeg dan het inhuren van flexwerkers of zzp’ers. Het logische voordeel is dat je alleen de kosten maakt wanneer er meer werk en omzet is.

Plan een gesprek in met je boekhouder of een financieel adviseur

Ga eens praten met je boekhouder of een financieel adviseur. Kijk of er fiscale voordelen zijn waar je nu nog geen gebruik van maakt. Kijk of je bestaande leningen kunt vervangen voor goedkopere leningen of leningen met een langere looptijd. Bespreek ook je huidige hypotheek. Misschien is het oversluiten wel een slimme zet.

Jouw inkomsten verhogen, hoe doe je dat?

Wat natuurlijk helemaal mooi zou zijn, is als je ondanks alles gewoon geld blijft verdienen! Heb je al nagedacht over wat je wél kunt doen? Heb je al contact opgenomen met je klanten om te kijken of je hun op een andere manier kunt helpen dan ze van je gewend zijn?

Huren in plaats van kopen

Heb je een mooi nieuw plan bedacht dankzij de vorige tip, en heb je daarvoor een (dure) machine nodig? Overweeg dan deze te huren in plaats van te kopen. Je hebt dan niet in één keer de aanschafkosten en betaalt alleen wanneer je ‘m echt nodig hebt. Je zet zo je bedrijfsmiddelen slim in, namelijk op de momenten dat ze geld opleveren.

Even wat minder inkomsten als zzp’er? Zo vang je dit op!

Kijk goed naar hoe je met je bedrijfsmiddelen om gaat in een crisis

Liquiditeit is enorm belangrijk, zeker in crisistijd. Zit je met je bedrijf echt in zwaar weer, kijk dan hoe je met je bedrijfsmiddelen omgaat. Je kunt bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen die je nu in eigendom hebt, aan een leasemaatschappij verkopen en vervolgens terug huren. Dit heet ‘sale en lease back’. Hierdoor komt vermogen vrij. Als je de machine echter hebt gekocht met een financiering en die financiering loopt nog, dan kun je de machine niet zomaar verkopen. Overleg dan altijd met je kredietverstrekker om te kijken of er mogelijkheden zijn.

Related Post