Tips,ZZP Hoeveel moet ik als zzp’er reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?

Hoeveel moet ik als zzp’er reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?

Hoeveel moet ik als zzp’er reserveren voor de btw en inkomstenbelasting? post thumbnail image

Ben jij startende ondernemer en maak je jouw eerste omzet? Het voelt goed om de eerste inkomsten als ondernemer van te ontvangen. Deze kun je gebruiken om nieuwe investeringen in je bedrijf te doen of om van te leven. Wij hebben een aantal tips voor beginnende ondernemers. Het bedrag dat je op je rekening ontvangt moet je niet in helemaal uitgeven, want er zijn verschillende belastingen die je af moet dragen. Wil jij weten hoeveel je nu precies moet reserveren voor de btw en inkomstenbelasting? Lees dan snel verder voor onze tips voor beginnende ondernemers.

Verschillende belastingen betalen als zzp’er

Als je al eerder in loondienst hebt gewerkt, weet je dat je inkomstenbelasting moet betalen over jouw verdiensten. Als zelfstandige draag je ook de btw (omzetbelasting) af en betaal je premie Zorgverzekeringswet (ZVW). Het is belangrijk om direct genoeg geld te reserveren, omdat je deze belastingen vaak in één keer over het hele jaar moet betalen.

Omzetbelasting

De omzetbelasting die je moet betalen bestaat uit het bedrag aan btw dat jij hebt ontvangen, minus het bedrag aan btw dat je hebt betaald. Deze aangifte doe je ieder kwartaal. Bovenop het bedrag dat je rekent voor geleverde diensten en/of producten, reken je een bedrag aan btw. Standaard gaat het om 21%. Het lage tarief bedraagt 9% en in sommige gevallen zijn de diensten of producten die je levert belastingvrij. Op de website van de Belastingdienst kun je checken welke btw je dient te rekenen.

De btw die je aan jouw klanten berekent, draag je op een later moment weer af aan de Belastingdienst bij de aangifte omzetbelasting. Deze ontvangsten gelden niet als inkomsten. De btw die jij betaalt over je zakelijke aankopen kun je terugvorderen bij de btw-aangifte door de betaalde btw te verrekenen met de btw die je ontvangt van jouw klanten.

Inkomstenbelasting

Als zzp’er met een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over jouw winst. Dit is je omzet min je kosten. Hoeveel belasting je uiteindelijk betaalt, hangt af van de hoogte van je inkomsten en uitgaven, binnen welke belastingschijven jouw inkomsten vallen, van welke aftrekposten je gebruik kunt maken en de hoogte van de heffingskortingen. Het is lastig om een vast bedrag voor de belastingen te reserveren, maar over het algemeen zit je goed als je rekening houdt met 40% belasting. Wanneer je winst toeneemt, kan het verstandig zijn om van eenmanszaak naar bv te gaan en je rechtsvorm om te zetten. Van eenmanszaak naar bv wordt vaak interessant bij een winst vanaf €100.000.

Related Post