Zakelijk auto Het verschil tussen operational lease en financial lease

Het verschil tussen operational lease en financial lease

Het verschil tussen operational lease en financial lease post thumbnail image

Er zijn veel producten die geleased kunnen worden. In de zakelijke wereld is het leasen van bedrijfswagens heel normaal. Ook als privépersoon is het mogelijk om een auto te leasen. Leasen is niet meer dan een vorm van kredietverlening. De kredietverstrekker wordt ook wel lessor genoemd die de auto aanschaft. De kredietnemer die ook wel lessee genoemd wordt, heeft dan het voordeel dat hij geen investering hoeft te doen. De lessee kan zich zo richten op investeringen in zijn eigen onderneming. Er zijn twee hoofdvormen van leasing. De vraag komt dan ook op: wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Operational lease
Bij operational lease is de lessor economisch eigenaar van de auto. Hij staat ook in voor het onderhoud. Het voordeel voor de lessee is dan dat hij geen risico loopt op bijvoorbeeld waardevermindering door te weinig onderhoud. De lessee betaald hiervoor maandelijks een vast bedrag. Normaliter blijft de auto dan ook eigendom van de lessor na afloop van de leaseperiode. Er zijn vormen van operational lease waarbij de lessee toch een koopoptie krijgt. Deze vorm van lease lijkt het meest op een doorsnee huur. Afhankelijk van het leasecontract kan er ook bedongen worden dat er meer zaken in het maandbedrag opgenomen worden, zoals verzekering en brandstofkosten.

Financial lease
Bij financial lease blijft de lessor enkel juridisch eigenaar. Het economische eigendom gaat geheel over naar de lessee. In dit geval loopt de lessee dus het meeste risico. Het onderhoud, de verzekering en risico op waardevermindering komen dus ten laste van de lessee. Financial lease is dan ook een goede leasevorm, wanneer de ondernemer een auto wil aanschaffen, maar niet direct een groot bedrag kan investeren. Op deze wijze betaald hij als lessee een maandelijks bedrag, gedurende de gehele leaseperiode. Het maandbedrag bestaat uit een stuk aflossing en rente. Aan het einde van de leaseperiode zal de auto vrijwel afgelost zijn, waardoor het grootste gedeelte van het bedrag uit rente bestaat. Wanneer de leaseperiode over is, dan volgt er vaak een slottermijn. Na betaling van het slottermijn gaat de volledige eigendom over op de lessee. De lessee mag gedurende de leaseperiode de auto ook op zijn balans zetten.

Verschillen

Op de vraag: wat is het verschil tussen operational en financial lease, is het belangrijkste dat operational leasing een vorm van huurkoop is en financial leasing het meeste lijkt op kredietverstrekking. Wil je enkel leasen en geen eigenaar van de auto worden na afloop van de leaseperiode, dan kies je voor operational leasing. Wil je juist een auto die je ook op de balans kunt zetten dan is financial leasing de beste optie.

Related Post