Beschik jij over een eigen bedrijfspand en wil je dat klaar maken voor de toekomst? Dan is de overstap naar zonnepanelen een belangrijke. Zelf energie opwekken is tegenwoordig heel gebruikelijk. Sterker nog, het is een slimme keuze: met zonnepanelen profiteer je jarenlang van goedkopere stroom, en bij een overschot kun je dat zelfs verkopen. Wil je graag weten wat de voordelen zijn, wat het je kost en van welke regelingen je gebruik kunt maken? Lees dan hieronder verder!
Lage energie index van je bedrijfspand
Een eerste grote voordeel van het plaatsen van zonnepanelen is dat je de Energie Index van je bedrijfspand verlaagt. Deze bepaalt welk energielabel het gebouw heeft. Vanaf 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Hoe lager het cijfer, hoe beter je energie label en zonnepanelen zijn een goede manier om deze ‘ratings’ omlaag te krijgen.
Zonnepanelen leveren niet direct geld op
Zonnepanelen zijn dus altijd een investering voor de lange termijn en gaan niet direct geld opleveren, de panelen hebben zich pas na jaren terugverdiend. Gelukkig gaan zonnepanelen gemiddeld zo’n 30 jaar mee, waardoor er nog genoeg tijd overblijft om er geld mee te verdienen. Wek je in de zomer meer energie op dan je gebruikt? Dan kan je dit verrekenen met je hogere verbruik in andere seizoenen. Dit heet salderen en is onderdeel van zonnestroom opslag van energieleveranciers.
Zonnepanelen worden altijd gemonteerd door de leverancier
Zonnepanelen komen zoals je begrijpt met een redelijke handleiding. Je hoeft de montage van de nieuwe zonnepanelen gelukkig niet zelf te doen, maar dit wordt altijd gedaan door de leverancier in verband met garanties, etc. Zo zullen de meeste leveranciers van zonnepanelen direct een monteur meesturen. Zo bent je altijd zeker dat de zonnepanelen op juiste wijze worden gemonteerd en dat het volle effect bruikbaar is. Naast zonnepanelen heb je ook een accu nodig. Hier wordt de energie in opgeslagen, zodat je deze op een later moment kan gebruiken.
Dankzij een accu kun je dus de opgewekte energie altijd op een later tijdstip gebruiken. Zo zit je nooit zonder eigen stroom, ook als de zon er even niet is. Mocht je op een gegeven moment erg veel stroom opslaan, dan is het bijzonder interessant om de stroom naar jouw energieleverancier te sturen. Zij zullen u betalen voor de opgewekte energie. Dit kan al snel een zeer interessante extra bron van inkomsten voor je bedrijf zijn.
Een voorbeeld ter verduidelijking
Voor veel ondernemers blijft het onduidelijk wat zonnepanelen kosten en hoe lang het duurt voor ze zijn terug verdiend, vandaar dat we je een voorbeeld geven. Bij een bedrijfsruimte van 100 m2 en een dak van 50m2, kun je ongeveer 16 zonnepanelen kwijt, elk met een vermogen van 320 Watt piek. Dit komt neer op een investering van ongeveer 3900 euro, die binnen 7 jaar is terugverdiend, waarbij we uitgaan van kleinverbruik.
Verschillende regelingen waar je ondernemer gebruik van kunt maken
De subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen zijn allemaal verdwenen, maar voor ondernemers zijn er nog wel 2 interessante regelingen. Zo kun je als ondernemer de BTW over de kosten van de aanschaf terugvragen bij de belastingdienst. Daarnaast kun je als ondernemer in bepaalde gevallen gebruik maken van de EIA, de Energie Investeringsaftrek. Om te kijken of je hier als ondernemer voor in aanmerking komt, moet je online zoeken naar de eisen hiervoor.
Het bestemmingsplan
Controleer voordat je in zonnepanelen gaat investeren het bestemmingsplan van de gemeente. Soms heb je namelijk een omgevingsvergunning nodig om ze te plaatsen. Wil je een zonnepark of zonneweide ontwikkelen? Dan heb je als bedrijf altijd een omgevingsvergunning nodig, omdat je dan te maken hebt met allerlei regelgeving en eisen.
Is de dakconstructie sterk genoeg?
Iets anders dat gecontroleerd moet worden voor je tot aanschaf overgaat, is de dakconstructie. Die zijn namelijk niet allemaal sterk genoeg om zonnepanelen te dragen. Mocht jouw dak niet stevig genoeg zijn hiervoor, dan kun je kijken naar de zogenaamde postcoderoosregeling. Hiermee koop je panelen van een project, dat ze op een geschikte locatie in de buurt plaatst. Check ook altijd bij de netbeheerder of je kunt aansluiten bij de stroomproductie. Vaak wek je namelijk meer stroom op dan je verbruikt, waarbij je het overschot kunt verkopen aan het elektriciteitsnet. Hiervoor moet je wel toestemming hebben van de netbeheerder.
Bespreek de aanschaf van zonnepanelen met je verzekeraar
Het plaatsen van zonnepanelen kan gevolgen hebben voor de verzekering van je bedrijfspand. Controleer daarom altijd de voorwaarden van jouw verzekeraar. Vaak stellen zij eisen aan de installatie en het onderhoud van je zonnepanelen. Ook is het mogelijk dat zij de hoogte van je premie aanpassen, omdat je bedrijfspand door de panelen meer waard wordt.