Als je als zelfstandig ondernemer een auto wilt aanschaffen, sta je voor de keuze of je een auto privé of zakelijk gaat rijden. Beide opties kunnen aantrekkelijk zijn, maar afhankelijk van jouw situatie kunnen er ook nadelen aan zitten. Er zijn dan ook diverse factoren die de keuze beïnvloeden of je de auto zakelijk of privé gaat rijden. Het is daarom belangrijk om de kosten voor het privé rijden en zakelijk rijden naast elkaar te zetten en op basis daarvan een keuze te maken.
Kopen of leasen?
Als je het kunt, kun je een auto zelf aanschaffen. Dit kan met eigen geld op je kunt een lening afsluiten. Let er dan wel op dat de auto duurder wordt omdat je rentelasten betaald. Heb je meerdere leningen lopen, dan kun je behoorlijk veel rente betalen. Een lening oversluiten kan dan helpen. Je maakt van al je leningen één lening. Investeer je als onderneming in de auto, dan krijg je te maken met een bijtelling. Schaf je de auto privé aan, dan heb je de keuze om de auto alsnog onder te brengen in de onderneming of privé te laten. Je hebt dan niet te maken met een bijtelling. Lease van de auto kan ook. Je hoeft dan niet te investeren in een auto. Leasen kan zowel zakelijk als privé, maar privé is leasen duurder.
De bijtelling
Als je de auto onderbrengt in je zaak, dan krijg je te maken met bijtelling, tenzij je een kilometeradministratie bijhoudt en minder dan 500 kilometer privé rijdt. De bijtelling voor auto’s die rijden op fossiele brandstoffen en hybride auto’s is 22%. De enige manier om te profiteren van een zeer lage bijtelling is als je een volledig elektrische auto koopt. De bijtelling wordt dan 4%. Staar je niet alleen blind op de bijtelling. Er staat namelijk ook tegenover dat je alle kosten van de auto ten laste van je onderneming mag brengen. Dit hoef je dan niet privé op te hoesten. Deze kosten verlagen je winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.
Het privé rijden van de auto
Blijf je de auto privé rijden, dan hoe je je inkomen niet te verhogen met een bijtelling. Dit kan in sommige gevallen gunstiger zijn, want om je zakelijke kilometers ten laste van de onderneming te brengen. Dit is een bedrag van € 0,19 per kilometer en deze vergoeding is belastingvrij. Als je veel zakelijke kilometers rijdt, dan kan dit voordeliger zijn dan wanneer je de auto volledig ten laste van de onderneming brengt.