MKB Het verschil tussen B2B en B2C

Het verschil tussen B2B en B2C

Het verschil tussen B2B en B2C post thumbnail image

Business to business (B2B) is zakendoen tussen ondernemers. Van bedrijf naar bedrijf. Fabrieken, groothandels en toeleveranciers aan de bouw zijn goede voorbeelden hiervan. Fabrieken leveren meestal aan bedrijven die van deze geleverde halffabricaten eindproducten maken. Business to Consumer (B2C) is zakendoen van bedrijf naar particulier, de consument. Hier gaat het om het bedrijf wat het eindproduct verkoopt aan de particulier. Het verschil tussen B2B en B2C is dus of je wel of niet aan de consument verkoopt.

Zelfstandigen en B2B of B2C

Een zelfstandige tekstschrijver doet liever B2B zaken. Particulieren zullen je niet vaak om een tekst(je) vragen. Bedrijven daarentegen hebben je tegenwoordig hard nodig voor de juiste teksten in hun webshop, blogs en landingspagina’s. Het verschil tussen B2B en B2C voor zelfstandigen is groot. Of je moet als zelfstandige een bloemenstal op het plein voor de kerk hebben en juist alleen maar aan particulieren verkopen. Maar dat zijn dan weer enkele stuks die je zult verkopen. Bedrijven kopen vaak meerdere producten tegelijk. In het geval van de bloemenkiosk kan dat ook: stel je voor dat bedrijf X voor een jubileum 100 bossen rozen nodig heeft! Dat is nou precies het verschil tussen B2B en B2C voor zelfstandigen.

verschil tussen B2B en B2CWat is het voordeel van B2B zaken doen voor zzp’ers

Het voordeel van B2B zaken doen voor zzp’ers is natuurlijk dat het al snel in grotere partijen gaat, zoals hierboven omschreven. Bedrijven hebben met regelmaat grotere bestellingen te plaatsen. Niet één artikeltje, maar gelijk 10 of 30 of misschien wel honderden. Dit omdat er bijvoorbeeld meerdere producten moeten worden beschreven op hun internetsite. Dus als je vraagt wat is het voordeel van B2B zaken doen voor zzp’ers kan ik je vertellen dat dit voordeel eruit bestaat dat je sneller aan je benodigde omzet zult komen. Bovendien is het zo dat particulieren op emotionele basis aankopen doen. Dit is moeilijk te berekenen en je kunt er niet van op aan. Bedrijven kopen in op rationele basis. Als die eenmaal voor jou en jouw product hebben gekozen, heb je meer zekerheid dan bij particulieren. Van belang is goed te kijken naar je eigen product en dan te bepalen aan welke partijen je deze het beste kunt aanbieden.

Related Post

Papieren zakjesPapieren zakjes

Papieren zakjes worden ook wel fournitourenzakjes of sourvenirzakjes genoemd. Ze zijn enorm handig om kleine souvenirs in te doen, maar bijvoorbeeld ook kleine sierraden passen hier goed bij. Heeft u