Vooral aan het begin van de Corona crisis zagen we dat er een stuk minder bedrijven werden opgestart. Zo was er in april 2020 een afname van 34% ten opzichte van april 2019. Toen echter de ergste schrik voorbij was zagen we dit aantal na de zomer weer stijgen. Natuurlijk is het begrijpelijk dat de schrik er goed in zit en dat een bedrijf starten tijdens een pandemie niet ideaal is, maar onmogelijk is het absoluut niet. Ben je van plan om een bedrijf te beginnen, maar houdt de huidige crisis je daar van af? Ben je onlangs een bedrijf begonnen en zit je met vragen? Lees dan verder, want hieronder helpen we je verder!
Pas je plannen aan
Ondanks dat de wereld voor een groot gedeelte op zijn gat ligt, wil dat niet zeggen dat je je ideeën voor een eigen bedrijf niet kunt doorzetten. Grote kans dat je wel je plannen moet aanpassen door bijvoorbeeld in een afgeslankte versie te beginnen, of je vaste baan nog niet meteen op te zetten en je bedrijf daarnaast te starten. Neem daarom je plannen onder de loep en bepaal hoe je kunt inspelen op de huidige situatie. Onderzoek of je kunt starten zonder te veel kosten te maken en kijk nog eens goed naar de risico’s die je loopt.
Vanuit huis starten in plaats van een pand huren
Kijk bijvoorbeeld ook eens of je jouw op te richten bedrijf vanuit huis kan starten in plaats van hiervoor een pand te gaan huren. Hierdoor kun je kosten besparen, omdat de huur van een pand een grote kostenpost is. Bedenk wel dat vanuit huis werken weer andere problemen met zich mee kan brengen en dat je bijvoorbeeld sneller afgeleid kan zijn. Ben je voor jouw plannen aangewezen op een bedrijfspand, bedenk dan dat het een goede tijd is om huur besprekingen in te gaan. Zo kun je op het moment makkelijker een kortere huurperiode afspreken, of afdingen op de huurprijs of voorwaarden.
Kijk nog beter naar je doelgroep
Deze vreemde tijd vraagt vaak om een andere aanpak om aan klanten te komen. Maar een aantal basisprincipes blijven overeind. Zo moet je een keuze maken wat je doelgroep is. Bedenk dat je niet voor iedereen interessant kunt zijn en dat dus niet iedereen een klant hoeft te worden. Vraag je ook af hoe je je gaat onderscheiden met je product of dienst, dus waarom een klant voor jou kiest en niet voor de concurrent. Daarnaast zien we in deze crisistijd dat ondernemers makkelijker samen gaan werken. Door gezamenlijke acties bereik je meer mensen en versterk je elkaar.
Een bedrijf starten vanuit een uitkering
Het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Veel mensen zijn hun baan verloren en zullen de komende tijd moeilijk aan werk kunnen komen. Voor diegene die niet op zo’n nieuwe baan willen wachten, maar juist de werkloosheid willen gebruiken om een eigen bedrijf te starten is het goed om te weten dat er speciale regelingen zijn om vanuit een uitkering of bijstand een eigen bedrijf te starten. Denk hierbij aan financiële ondersteuning of een coachingstraject.
Herzie je financieel plan
Om een eigen bedrijf te starten heb je uiteraard financiële middelen nodig. Maak daarom een financieel plan met een gedegen onderbouwing voordat je naar een eventuele financier stapt. Verwerk in je plan hoe je omgaat met de gevolgen van de crisis, nu en in de toekomst. Dit plan is, naast jouw enthousiasme en gedrevenheid, nodig om een financier te overtuigen geld te steken in je bedrijf. De financier is op zoek naar zekerheden. Daarom spelen de branche waarin je start en de risico’s die je loopt een belangrijke rol bij de aanvraag. Steek je eigen geld in jouw bedrijf of heb je al een partij gevonden die dat aandurft? Dit geeft de financier vertrouwen om met je in zee te gaan.
Kijk kritisch naar je risico’s
De meeste mensen die beginnen met ondernemen kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Een eenmanszaak richt je snel en eenvoudig op. Nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Onderzoek daarom wat jouw risico’s zijn en sluit verzekeringen af voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Denk ook aan het opstellen van contracten en leverings- en betalingsvoorwaarden. Dit geeft je houvast als een opdracht afgezegd wordt of er problemen zijn met de betaling. Het is daarnaast aan te raden om je aan te sluiten bij een belangenvereniging of brancheorganisatie. Ze komen voor je op in moeilijke tijden. Zo lobbyen deze organisaties bij de overheid over steunmaatregelen voor hun achterban en komen ze met praktische tips over hoe je om kunt gaan met de 1,5 meter regels.