Tips Zo zorg je voor werkgeluk!

Zo zorg je voor werkgeluk!

Zo zorg je voor werkgeluk! post thumbnail image

Als je 40 uur werkt per week die totaal 168 uur bevat, is dat bijna een kwart van de tijd. Natuurlijk wil je er dan voor zorgen dat die uren leuk zijn en zorgen voor iets wat we werkgeluk noemen. Werk kan stressvol zijn, maar dat betekent niet dat geluk daar niet kan worden bereikt. Hoewel het misschien moeilijk te bereiken lijkt, is dit van cruciaal belang voor zowel werknemers als werkgevers. Om een burn-out te voorkomen en uiteindelijk de creativiteit en productiviteit te maximaliseren, moet je ervoor zorgen dat je werkt in een omgeving waar je je prettig voelt. Hieronder delen advies over hoe je gelukkiger kunt zijn op het werk. 

Zet je professionele ontwikkeling op de eerste plaats

Zoals veel ervaringen in het leven, begint gelukkig zijn op het werk allemaal met hoe je mentaal je werk, en de mensen met wie je werkt, beleeft. Zet jouw professionele ontwikkeling op de eerste plaats, werkgeluk is namelijk deels weten dat je kunt groeien en leren in een bedrijf. Professionele ontwikkeling kan van alles zijn, van lessen volgen tot weten hoe je een goede manager kunt worden.

Zoek uit wat je echt motiveert

Veel mensen zijn ongelukkig op het werk omdat ze niet hebben gekeken naar wat hen fundamenteel motiveert, ze missen een gevoel van zingeving in hun werk of verbondenheid met hun team. Denk dus goed na over hoe je plezier, succes en voldoening definieert, en kijk hoe dat zich verhoudt tot wat je op je werk doet. Misschien is er een discrepantie tussen wat jou werkelijk motiveert en hoe je je verhoudt tot de projecten waaraan je deelneemt of de teams waarbij je betrokken bent.

Observeer je werkdagen

Schrijf drie dagen al je taken op het werk en daarbuiten op, en noteer of ze je leegzuigen of je hoofd juist vullen. Neem zowel opzettelijke activiteiten als onbedoelde afleidingen op, dat wil zeggen uitstelgedrag of verstrikt raken in e-mails. Maak na drie dagen de balans op. Vraag jezelf af of er veranderingen zijn die je kunt aanbrengen om minder te doen van wat je niet leuk vindt en meer van wat je graag doet.

Neem een ​​pauze van 10 tot 15 minuten

Neem regelmatig 10-15 minuten voor jezelf, of het nu gaat om meditatie, wandelen, stretchen, naar muziek luisteren of wat dan ook. Door jezelf meer “jij”-tijd te geven, kun je je meer geaard en enthousiast voelen over je werk, en ook minder gestresst zijn.

Herinner jezelf eraan waarom je er graag werkt

Herinner jezelf eraan waarom je er in de eerste plaats naar uitkeek om hier te werken. Meestal zijn we super enthousiast om aan een nieuwe baan te beginnen, maar na verloop van tijd, als de stress zich opstapelt, verliezen we uit het oog wat er in de eerste plaats opwindend aan was.

Wees gedisciplineerd over rust en balans

We kunnen niet drinken uit een lege beker. Om energiek, productief, betrokken en gelukkiger te blijven op het werk, is het belangrijk om prioriteit te geven aan balans en rust. Voor onszelf zorgen en prioriteit geven aan slaap, hydratatie, voeding en lichaamsbeweging zijn belangrijke onderdelen om gelukkig te kunnen zijn op het werk.

Wees niet altijd bereikbaar

Tenzij het een noodgeval of een soort van unieke omstandigheid is, mogen werknemers zich nooit gedwongen voelen om altijd bereikbaar te zijn. Organisaties hoeven niet, en eerlijk gezegd, zouden geen omgeving moeten zijn waarbij constant iets van je kan worden verlangd.

Related Post