Financieel Welke type leningen zijn er eigenlijk?

Welke type leningen zijn er eigenlijk?

Welke type leningen zijn er eigenlijk? post thumbnail image

Een gemiddeld Nederlands gezin kan prima rondkomen van het inkomen. Toch, moeten mensen soms een lening afsluiten. Meestal is dat het geval als men een grote aankoop gaat doen, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe auto. Daar is helemaal niets mis mee als je maar duidelijk onderzoek doet. Zo is het natuurlijk belangrijk dat je de aflossing en rente elke maand kunt voldoen zonder dat de andere kostenposten daarbij in het gedrang komen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je geld gaat lenen voor een auto, maar daardoor de (steeds hoger wordende) elektriciteitsrekening niet meer kunt betalen. Naast het bekijken of een schuld haalbaar is, is het belangrijk om te weten welke type leningen er allemaal zijn. Die zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Een doorlopend krediet afsluiten kan erg handig zijn ten tijden van een extra behoefte

Bij een doorlopend krediet wordt eigenlijk de limiet van wat je op je bankrekening rood mag staan verhoogd. Hierdoor is dat bedrag in één keer op te nemen, maar kan ook in delen worden besteed als je bijvoorbeeld een bepaalde periode meer onvoorziene kosten hebt. Zo gauw je geld opneemt van je bankrekening en hierdoor meer rood komt te staan, begin je met terug betalen. Gemiddeld elke maand zo’n 2% van het opgenomen bedrag. Uiteraard bestaat dat voor een deel uit rente en een deel is de aflossing van de schuld, het bedrag dat je rood staat. 

Kopen met je creditcard is een soort van uitgestelde betaling

Met een creditcard kun je tegenwoordig in veel winkels en andere plekken, zoals de horeca, betalen. Het grote voordeel hiervan is dat dit wereldwijd kan. Met jouw creditcardorganisatie of bank spreek je een limiet af, die enkele weken later van je gekoppelde bankrekening wordt afgeschreven. Je stelt dus de betaling in feite uit, waardoor het best veel lijkt op het bovenstaande doorlopende krediet. 

Kopen op afbetaling is een nieuwe vorm van krediet 

Ook kopen afbetaling, zoals je tegenwoordig bij veel online winkels kunt doen, is een vorm van krediet. Sommige (veelal grote) ondernemingen bieden de mogelijkheid om de rekening voor een product in termijnen te betalen, met rente. Erg fijn natuurlijk als de aankoopsom net te hoog is: je hoeft dan niet op zoek naar krediet bij bijvoorbeeld je bank, maar je kunt dit direct regelen bij het bedrijf waar je je aankoop doet. Let op, de rente is in dit geval wel vaak hoog!

Related Post