Je hebt een eigen bedrijf opgezet en destijds heb je voor een eenmanszaak gekozen. Je bedrijf is succesvol en je groeit. Je kan als eenmanszaak doorgaan, maar soms is het verstandiger om je eenmanszaak om te zetten naar een B.V. Lees hier wanneer het voordeliger is om je eenmanszaak om te zetten en wat de voordelen zijn.
Verschillen tussen een eenmanszaak en een B.V.
Ben je een startende ondernemer, dan kies je vaak voor een eenmanszaak, want dit is de meest eenvoudige organisatievorm. Wil je een B.V. oprichten, dan moet je naar de notaris voor een akte van oprichting. Ook moet er een directeur benoemd worden, daarnaast kent een B.V. naast een directeur ook aandeelhouders. Je kan zelf ook de enige aandeelhouder zijn van je B.V. Een veel voorkomende reden om te kiezen voor een B.V. is dat je niet langer privé en zakelijk aansprakelijk bent. In principe is alleen de B.V. aansprakelijk. Naast inkomensbelasting over je salaris en dividend betaal je vennootschapsbelasting. De belastingtarieven voor een B.V. zijn anders dan die voor een eenmanszaak, bij een hogere winst heeft dit voordelen.
Waar ligt het omslagpunt?
Een financieel voordeel is niet altijd de enige reden om je eenmanszaak om te zetten, toch speelt dit zeker mee. Maak je een jaarlijkse winst van meer dan € 100.000 dan loont het vaak om je bedrijf om te zetten. Loop je veel risico’s dan is het verstandig om vanwege de aansprakelijkheid bij een lagere winst je bedrijf al om te zetten. Laat je van tevoren goed informeren voordat je je definitieve keuze maakt. Stap pas over als je een stabiele omzet en winst hebt. Een B.V. kan fluctuaties in omzet en winst minder goed opvangen dan een eenmanszaak.
Aandachtspunten als je overstapt naar een B.V.
Levert het oprichten van een B.V. voordelen voor je op, op financieel gebied? Hou dan ook nog rekening met een aantal andere aandachtspunten. Als je getrouwd bent, is het goed om je huwelijkse voorwaarden onder de loep te nemen. Als zelfstandig ondernemer ben je hoofdelijk aansprakelijk. Bij een B.V. is de directeur-grootaandeelhouder in sommige gevallen nog steeds privé aansprakelijk. Heb je al nagedacht over je opvolging? De bedrijfsopvolging bij een B.V. werkt net even anders dan bij een eenmanszaak. Tenslotte is het belangrijk om na te gaan of de uitgaven die je privé doet, passen bij het salaris dat je als directeur-grootaandeelhouder krijgt vanuit de B.V. Er zijn namelijk specifieke regels verbonden aan het salaris van een directeur-grootaandeelhouder.
Sommige ondernemers combineren een B.V. met een eenmanszaak om zo optimaal te profiteren van beide rechtsvormen.