Bubbeltjesplastic is een fantastisch materiaal om breekbare spullen mee in te pakken. U kunt bubbeltjesplastic op rol kopen, als verpakkingsmateriaal gebruiken en er is zelfs een bubbeltjesplastic envelop! Maar wordt bubbeltjesplastic eigenlijk van gemaakt?
De productie van bubbeltjesplastic
Voor het maken van dit plastic moet een aantal stappen worden doorlopen. Kleine bolletjes hars, die niet groter zijn dan een grindkorrel, worden geplaatst in een machine. Deze machine zorgt ervoor dat de harsbolletjes verhit worden. De hete harsbolletjes worden vervolgens gemixt tot een harsmengsel door een grote schroef. Het mengsel komt er uiteindelijk aan de onderkant van de machine uit. In bubbeltjesplastic zit natuurlijk lucht om de bellen te creëren. Bubbeltjesplastic bestaat daarom uit twee lagen van het harsmengsel.
De vorm van het bubbeltjesplastic wordt gemaakt door een zogenaamde drum. In deze drum zitten gaten van 10 mm. De eerste harslaag wordt in de gaten van de drum gezogen en zo ontstaan de bubbeltjes in het bubbeltjesplastic. De tweede harslaag gaat later door de drum. Hierdoor wordt er lucht gevangen tussen de eerste en de tweede harslaag. Deze lucht zit in de bubbels van de eerste laag. Het bubbeltjesplastic is nu klaar om van de drum gehaald te worden, kleiner gesneden te worden en te worden opgerold.
Geschiedenis van het bubbeltjesplastic
In eerste instantie was bubbeltjesplastic helemaal niet bedoeld als verpakkingsmateriaal. De makers van dit product, Chavannes en Fielding, bedachten het plastic als een nieuw soort behang. Dit behang zou een nieuwe textuur in de woonkamers brengen. In 1957 lijmden Chavannes en Fielding twee douchegordijnen aan elkaar waardoor er lucht tussen kwam. Zo kwamen ze op het idee van het nieuwe soort behang.
Deze uitvinding werd niet warm onthaald, dus bedachten ze andere doeleinden voor het bubbeltjesplastic. Ze bedachten dat het plastic ook wel goed isolatiemateriaal zou zijn. Dit werkte wel, maar sloeg ook niet echt aan. Mensen kochten niet veel van het bubbeltjesplastic. In 1959 werd het plastic gebruikt als verpakkingsmateriaal. Dit sloeg wel aan! Tot op de dag van vandaag wordt bubbeltjesplastic als verpakkingsmateriaal gebruikt.
Bubbeltjesplastic als verpakkingsmateriaal
Nu worden allerlei fragiele producten ingepakt in bubbeltjesplastic. Denk bijvoorbeeld aan vazen en beelden bij een verhuizing, of het verzenden van schilderijen. Zelfs kleine producten worden verzonden in zogeheten bubbeltjesplastic enveloppen. Het poppen van de bellen in het bubbeltjesplastic is ook nog steeds voor veel mensen een hobby. Het plastic wordt dan niet gebruikt als behang of isolatiemateriaal, als verpakkingsmateriaal is het niet meer weg te denken.