Tips Ondervloer: welke heb ik nodig?

Ondervloer: welke heb ik nodig?

Ondervloer: welke heb ik nodig? post thumbnail image

Wat is een ondervloer

Een ondervloer is een tussenvloer, die je gebruikt als je een laminaat, houten vloer of pvc vloer zwevend gaat leggen. Je hebt bij het zwevend leggen van deze vloeren altijd een ondervloer nodig. De ondervloer zorgt voor stabiliteit, isolatie, vochtwering en geluiddemping. Bij het gebruik van een ondervloer optimaliseer je het totale comfort van je vloer. En wat ook heel belangrijk is; de levensduur van de vloer. De ondervloer is dus de basis voor de eindvloer. Er zijn verschillende ondervloeren te koop. Zo is er voor elke woonsituatie de juiste oplossing. 

Wat is een goede ondervloer

Als je voor jouw woonsituatie de juiste ondervloer hebt gekocht dan heb je een goede ondervloer. Als de ondervloer niet de gewenste stabiliteit geeft, dan zie je dit terug in de eindvloer. Ten eerste kun je de vloer dan niet fijn leggen en op den duur kan de vloer door het belopen beschadigen. Het kliksysteem of de mes en groef verbinding gaan stuk en er ontstaan oneffenheden of naden in de vloer. Bijvoorbeeld je dekvloer bestaat uit houten planken. Als je hier dan viltplaten als ondervloer gaat gebruiken dan heb je een goede ondervloer. Deze ondervloer bied namelijk extra stabiliteit. Zou je hiervoor een schuim met folie ondervloer gaan gebruiken dan is deze niet goed voor jouw situatie, ondanks dat het wel een heel goede ondervloer is.

Je kunt hier dus beter spreken van, 

 • wat is een goede ondervloer op de begane grond met een beton/cement dekvloer?

Sound Eliminator= de beste met ingebouwd vochtscherm

 • wat is een goede ondervloer in verband met geluidsdemping? 

Sound Eliminator = goed, rubber = de beste.

 • wat is een goede ondervloer op een houten draagvloer?

Groene viltplaat=goed, bruine viltplaat= de beste.

 • wat is een goede ondervloer als je vloerverwarming hebt? 

Sound Eliminator= goed, rubber= de beste.

 • wat is een goede ondervloer voor flat of appartement, als er een gecertificeerde ondervloer verplicht is?

Rubber= de beste voor egale ondergronden, bruine viltplaat=de beste voor houten dekvloer.

Ondervloeren of ondertapijt laminaat

Voor laminaat bestaan er diverse mogelijkheden wat betreft een ondervloer. Een ondervloer voor  laminaat wordt ook wel ondertapijt laminaat genoemd. Iedere ondervloer heeft zijn eigen functie. Wanneer een laminaatvloer in een appartement gelegd wordt dient er een ondervloer of ondertapijt met minimaal 10 db geluidreductie geïnstalleerd te worden. Ook wanneer je niet in een appartement woont, maar het loopgeluid zo veel mogelijk wilt reduceren, zijn deze ondervloeren laminaat aan te raden. Bestaat je dekvloer uit houten planken dan moet je hiervoor een viltplaatondervloer gebruiken.  

Ondervloer hout en grenen

Bij het leggen van een houten of grenen vloer, is een ondervloer noodzakelijk. Een ondervloer heeft als functie de ondergrond te stabiliseren. Hierdoor heeft de houten vloer een egale ondergrond. Een onstabiele ondergrond kan veel problemen veroorzaken. Daarnaast heeft een ondervloer ook een vochtwerende en geluid reducerende functie. Voor houten vloeren zijn er verschillende ondervloeren beschikbaar.

Ondervloer PVC vloer

Onder een PVC vloer kan niet iedere ondervloer gelegd worden. Een ondervloer voor PVC mag namelijk niet zacht of indruk gevoelig zijn, deze moet stevig, hard en niet te dik zijn.
Ten eerste is het belangrijk dat de ondergrond volledig egaal is. Wanneer je kiest voor een PVC vloer dient in veel gevallen de ondergrond eerst geëgaliseerd te worden voordat je de ondervloer en het PVC kan gaan leggen. Wanneer de ondervloer namelijk niet egaal is, kunnen er veel problemen ontstaan met de PVC vloer.
Ben je van plan om het PVC te gaan verlijmen, dan kan het direct verlijmd worden op de geëgaliseerde ondergrond. Ben je van plan om de PVC vloer zwevend te gaan leggen, dan dien je de juiste ondervloer te kiezen. In dit geval geldt de regel weer dat de ondervloer stevig, hard en niet te dik moet zijn. Laat je adviseren door onze medewerkers voor de perfecte ondergrond voor jouw PVC.

Eigenschappen ondervloer

Een juiste ondervloer geeft een prettige leefomgeving en voorkomt zorgen en problemen wanneer het om geluid gaat. Daarnaast zorgt de juiste ondervloer voor een aangename temperatuur van je zwevende vloer, vooral in de koude maanden. Een juiste ondervloer geeft veel voordelen. Een ondervloer heeft dus verschillende functies, zoals:

 • dampdichtheid
 • geluiddemping
 • uitvlakking
 • stabiliteit
 • vochtreductie
 • warmteisolatie

Reflectiegeluiden ondervloer 

Als je op een harden vloerbedekking loopt, zoals een houten vloer of laminaat zijn er reflectiegeluiden te horen. Om dit geluid te dimmen of doffer te maken gebruik je een ondervloer die deze tik en klosgeluiden dempt. Voor een normale demping van reflectiegeluiden is de Sound Eliminator heel geschikt. Moet je een ondervloer met certificaat, dan raden we de rubber ondervloer aan, de beste wat betreft geluiddemping. Deze ondervloer kunnen op egale beton/cement draagvloeren gelegd worden en zijn bovendien geschikt voor vloerverwarming. Bestaat je draagvloer uit houten planken of is je dekvloer niet helemaal egaal, dan gebruik je de groene viltplaten. Voor extra geluidisolatie de gecertificeerde bruine viltplaten.

Ondervloer voor appartement

Hier wordt vaak vereist dat je een gecertificeerde ondervloer gaat gebruiken als je een houten vloer, pvc vloer of laminaat gaat plaatsen. Deze ondervloer zijn gewaarborgd met het TNO/TUV- keurmerk. Dit is eigenlijk opgesteld door verhuurders van flats en appartementen. Een gecertificeerde ondervloer voldoet dus aan alle eisen van de verhuurders wat betreft de geluiddemping.   Ondervloeren die voorzien zijn van dit keurmerk zijn de rubber ondervloer, Xps platen en de bruine viltplaten. 

Laat je door onze medewerkers adviseren voor de juiste ondervloer, tijdens je bezoek aan onze fabriek. Als je verder nog vragen hebt over welke ondervloer je nodig bent, neem dan neem contact op met 0546-750238 of info@beboparket.nl

Related Post