Financieel,Tips Denk nu alvast aan je leven later

Denk nu alvast aan je leven later

Denk nu alvast aan je leven later post thumbnail image

Voor veel mensen is het pensioen een ver-van-je-bedshow. Vaak duurt het nog tientallen jaren voordat je kunt stoppen met werken om ongestoord van je oude dag te gaan genieten. Mensen zijn er dan ook van overtuigd dat het met hun pensioenvoorzieningen wel goed zit. Hoewel vrijwel iedereen inderdaad wel pensioen opbouwt, kan het later tegenvallen wat je per maand krijgt wanneer je dit niet in de gaten houdt. Online tools zoals de Pensioenchecker kunnen je helpen om nu alvast een antwoord te krijgen op de vraag ‘hoeveel pensioen krijg ik later?’

Waaruit bestaat het pensioen?

Om vast te kunnen stellen hoe hoog je pensioen straks is, is het goed om eerst te weten waaruit dat pensioen precies is opgebouwd. Het eerste deel van het pensioen is voor nagenoeg iedereen gelijk en wordt door de overheid geregeld. Dit is de welbekende AOW-uitkering. Voor ieder jaar dat je in Nederland woont en werkt bouw je 2% van je AOW op, waardoor je dus na 50 jaar recht hebt op 100% van de AOW-uitkering. Omgekeerd geldt hierbij dus ook dat je voor ieder jaar dat je niet in Nederland woont 2% op je AOW wordt gekort. 

Hoewel het eerste component van het pensioen voor iedereen dus wel ongeveer gelijk is, is dit bij het tweede component niet het geval. Want naast de AOW kun je natuurlijk ook een aanvullend pensioen opbouwen. Wie in loondienst is bouwt al zo’n aanvullend pensioen op via zijn of haar werkgever. Ondernemers kiezen er vaak voor om hun zaak of vastgoed als pensioenvoorziening te gebruiken, door deze te verkopen wanneer ze met pensioen willen gaan. Zelf een spaarpotje voor de oude dag creëren kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld in de vorm van beleggingen of een goed gevulde spaarrekening.

Hoeveel pensioen krijg ik later?

Het antwoord op de vraag ‘hoeveel pensioen krijg ik?’ is dus voor bijna iedereen anders. Wat wel goed is om in het achterhoofd te houden is dat de AOW slechts het bestaansminimum dekt. Wil je na je pensionering nog reizen, of wil je in je huis de nodige aanpassingen laten doen om thuis te blijven wonen? Dan ga je dus extra pensioen nodig hebben. Om te weten hoeveel geld je later per maand nodig hebt kun je een middagje aan het rekenen slaan. Weet je wat je per maand nodig hebt om later te kunnen leven zoals jij wil? Dan stel je het antwoord vast op de vraag ‘hoeveel pensioen krijg ik?’. Voer in de online Pensioenchecker de relevante gegevens in, kies de leeftijd uit waarop je met pensioen wil en je ziet welk maandbedrag je straks als gepensioneerde tegemoet kunt zien. 

Waarom het belangrijk is om op tijd je pensioen te berekenen

Wanneer het antwoord op de vraag ‘hoeveel pensioen krijg ik?’ wat tegenvalt, kun je daar nog wat aan doen zolang je nog werkt. Zeker wanneer je jong bent kun je nog aanzienlijk meer pensioen gaan opbouwen, door bijvoorbeeld extra te sparen met pensioenproducten van banken of pensioenfondsen. Krijg je maandelijks juist meer pensioen dan je verwacht had, dan kun je overwegen om een paar jaar eerder te stoppen met werken.

Related Post