Werkplek 5 praktische stappen voor een groenere werkplek

5 praktische stappen voor een groenere werkplek

5 praktische stappen voor een groenere werkplek post thumbnail image

Je kantoor verduurzamen vermindert niet alleen de negatieve impact van jouw bedrijfsactiviteiten op het milieu, maar het kan ook kosten besparen en de productiviteit van je team verhogen. Maar hoe pak je dit aan? In deze blog delen we vijf praktische stappen die je kunt nemen om je kantoor te verduurzamen.

Groene inkoop

Circulair ondernemen begint bij de inkoop. Het selecteren van recyclebare producten gemaakt van herbruikbare materialen, draagt bij aan de duurzaamheidsambities van je organisatie. Kies voor duurzame kantoorbenodigdheden zoals gerecycled papier, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en herbruikbare kantoorartikelen. Ga voor producten met eco-certificeringen, zoals het FSC-label voor houtproducten. Deze artikelen zijn niet alleen functioneel, maar ook vriendelijk voor onze planeet. Elke keuze voor een duurzaam bureauaccessoire is een bewuste stap naar een milieuvriendelijke toekomst.

Duurzame kantoorinrichting

Zit je midden in de opstartfase van je bedrijf of in het proces van een renovatie? Maak dan de keuze voor een duurzame kantoorinrichting. Denk hierbij aan gerecyclede of hernieuwbare materialen en overweeg ook het gebruik van tweedehands meubilair. Door te kiezen voor tweedehands geef je geliefde items een tweede leven. Je verkleint de ecologische voetafdruk en bevordert een circulaire economie. Het is een milieuvriendelijke keuze die je niet alleen kosten bespaart, maar ook bijdraagt aan een groenere toekomst.

Verlichting

Steeds meer bedrijven richten zich op het optimaliseren van werkomstandigheden, waarbij kantoorverlichting een cruciale rol speelt, aangezien het een grote impact heeft op de prestaties van werknemers. Een te donkere omgeving kan leiden tot vermoeidheid, terwijl de juiste verlichting de concentratie en productiviteit verhoogt. Met een laag energieverbruik en lange levensduur is LED-verlichting een perfect alternatief voor de traditionele gloeilampen. Met deze overstap verlaag je niet alleen de ecologische voetafdruk, maar ook je energierekening.  

Afvalbeheer

Bij kantoorpanden ontstaat doorgaans veel afval, en het is belangrijk om dit afval een tweede leven te geven. Toch kunnen de meeste afvalstromen niet altijd goed gerecycled worden. Introduceer daarom een doeltreffend afvalbeheerprogramma door recyclingbakken te plaatsen voor papier, plastic, glas en organisch afval. Definieer duidelijke afvalstromen en zorg ervoor dat je op strategische plekken de juiste én voldoende afvalbakken plaatst. Door kleurcodes te verbinden aan afvalstromen kunnen medewerkers en bezoekers snel de juiste bak vinden om hun afval weg te gooien. Het resultaat? Een doelmatige scheiding van afvalstromen en aanzienlijk minder restafval.

Minimaliseer papiergebruik

Contracten, notities of handleidingen, iedere werkdag wordt er enorm veel papier gebruikt en weggegooid. Met de kap van bomen en het gebruik van fossiele brandstoffen en chemicaliën voor productie is de papierindustrie is een van de grootste energieverbruikers ter wereld. Met de vooruitstrevende technologie is papierloos werken niet langer een futuristisch concept en neemt de noodzaak van fysieke documenten snel af en. Het overstappen op digitale documenten en het stimuleren van elektronische communicatiemiddelen kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot van je bedrijf. Bovendien minimaliseert het de behoefte aan fysieke opslag, omdat digitale documenten gemakkelijk kunnen worden gedeeld en opgeslagen zonder de ecologische impact van printen en verzenden. Digitale technologie biedt talloze mogelijkheden, zoals herbruikbare notitieboeken, online agenda’s, cloudopslagdiensten waardoor belangrijke documenten gemakkelijker zijn te beveiligen en voldoen aan privacyregelgeving zoals de AVG.

Een duurzame keuze

Het verduurzamen van je kantoor vereist tijd en inzet, maar biedt ook tal van voordelen. Met deze praktische tips zet je concrete stappen richting een schonere planeet, bespaar je kosten en creëer je een gezonde werkomgeving voor zowel jou als je werknemers. Ga vandaag nog aan de slag en maak van je kantoor een groenere en duurzamere werkplek!

Related Post