Tips Waarvoor gebruik je een warmtebeeldcamera?

Waarvoor gebruik je een warmtebeeldcamera?

Waarvoor gebruik je een warmtebeeldcamera? post thumbnail image

Een warmtebeeldcamera kan temperaturen meten aan de hand van infrarood straling. Elk object straalt infrarood uit. Hoeveel infrarood een object uitstraalt, hangt af van de materiaalsoort. Infrarood kun je met het blote oog niet zien omdat mensen nagenoeg blind zijn op deze golflengte. De techniek waarmee je infrarood wel kunt zien, wordt ook wel thermografie genoemd. De camera zet de infrarode stralen om in een beeld. Maar waar kun je zo’n warmtebeeldcamera nu voor gebruiken? Dit zijn een aantal voorbeelden waar een warmtebeeldcamera goed van pas kan komen.

Dieren opsporen

Boeren en jagers gebruiken warmtebeeldcamera’s om dieren op te sporen. Warmte straalt door bladeren en takken heen. Zo kun je door bosjes heen zien waar dieren zich bevinden. Een groot voordeel van een warmtebeeldcamera is dat je niet afhankelijk bent van het licht. Je kunt ’s nachts ook warmte detecteren met een warmtebeeldcamera en dus in het donker ook beelden vastleggen.

Verdachten opsporen

Politieagenten kunnen vluchtende verdachten op dezelfde manier opsporen als de boeren en jagers. Een verdachte kan zich achter een object verstoppen. Met een warmtebeeldcamera kan de politie zien waar de verdachte zich schuil houdt. Daarnaast kunnen agenten bewijsmateriaal vinden met warmtebeeldcamera’s. Je kunt hier denken aan wapens en geld wat verstopt is in bijvoorbeeld een muur. Politieagenten kunnen ook de lampen van een hennepkwekerij opsporen met een warmtebeeldcamera. Ondanks dat je niet door muren kunt kijken met deze camera’s, zul je wel zien dat een zolder van een huis met een hennepkwekerij lichter op het beeld komt te staan dan de andere huizen in de straat. 

Reddingswerkers

Een warmtebeeldcamera kan infrarood stralen ook door rook heen detecteren. Zo kunnen deze camera’s worden ingezet bij allerlei reddingsacties om slachtoffers te vinden. Daarnaast kunnen ze eventuele hotspots vinden in muren om te voorkomen dat een brand zich kan verspreiden.

Gebreken en schade vinden in gebouwen en installaties

Bij een inspectie in de bouwsector of voor mechanisch onderhoud kun je een warmtebeeldcamera gebruiken. Het apparaat laat verschillende temperaturen van oppervlakten zien. Hier kun je veel uit opmaken. Denk bijvoorbeeld aan het opsporen van constructiefouten of energie verliezen. Een goed voorbeeld hiervan is een vloerverwarming die kapot is. Met een warmtebeeldcamera kun je precies opsporen waar het probleem ligt. Je hoeft dan niet eerst de hele vloer open te trekken. Hierdoor kun je aanzienlijk besparen op kosten en doelgericht problemen zoals lekkages oplossen.

Warmtebeeldcamera aanschaffen

Je kunt in de webshop van Omega Meetmiddelen een geschikte warmtebeeldcamera vinden. Deze bestel je dan ook gemakkelijk online. Je hebt de keuze uit een ruim assortiment. Wanneer je er niet uit komt, kun je ook altijd om advies vragen.

Related Post