Tips Tips voor een perfecte presentatie

Tips voor een perfecte presentatie

Tips voor een perfecte presentatie post thumbnail image

Een presentatie geven brengt altijd de nodige stress en spanning met zich mee. Hoeveel keer je het ook al deed, het is telkens weer anders. Een andere omgeving en een ander publiek zorgen ervoor dat het verloop nooit helemaal vast ligt en dat kan onzekerheid met zich meebrengen. Zelfs de meest ervaren sprekers ondervinden dit nog steeds. Gelukkig zijn er wel enkele handige tips te vinden die je moeiteloos door iedere presentatie heen loodsen. Denk aan houding en goede voorbereiding, maar ook een visuele presentatie met een tv standaard mag niet ontbreken.

Een goede voorbereiding maakt het verschil

Als je goed voorbereid aan je presentatie begint, kom je een stuk zelfverzekerder over en dat straal je ook uit naar de groep. Zorg dus dat de boodschap goed in je hoofd zit, dat je al weet wat je op reacties uit de groep kunt zeggen en dat alle materiaal dat je nodig hebt klaar ligt. Zorg er ook voor dat je steeds wat vroeger aanwezig bent dan je gasten zodat je ook ter plaatse nog de nodige voorbereidingen kunt treffen. Zorg dat je papieren klaarliggen, kijk na of je beeldmateriaal startensklaar staat en zoek alvast een goed plaatsje voor je tv standaard. Daarna ben je helemaal klaar om van start te gaan.

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken

Je weet dat je er klaar voor bent en dat mag je dan ook best uitstralen. Laat je publiek al meteen onder de indruk zijn van je zelfzekere en enthousiaste houding en zorg ervoor dat je al vanaf de eerste seconde de aandacht hebt. Als je niet meteen je gasten weet te boeien, loop je het risico dat je hun aandacht de volledige presentatie kwijt bent. Een enthousiaste spreker in een aangename omgeving met alle nodige voorzieningen zoals een beamer en tv standaard zorgen alvast voor een goede start en tonen je professionaliteit.

Maak verbaal en non-verbaal contact met je publiek

De verbale kant van je presentatie zit goed, maar het komt er ook op aan om op een non-verbale manier contact te maken. Oogcontact en een glimlach zetten je woorden kracht bij en verhogen je geloofwaardigheid. Het publiek ziet op die manier dat je helemaal achter je boodschap staat. Veel mensen vinden oogcontact maken moeilijk, maar het went echt wel.

Sterke beelden ondersteunen je verhaal

Mensen zijn van nature visueel ingesteld en dus zal wat ze zien langer blijven hangen dan wat ze horen. Kies mooie beelden of fragmenten uit die passend zijn bij je boodschap, zorg voor een goed beeldscherm en plaats de tv standaard zo dat hij voor iedereen goed zichtbaar is. Een kleine tip voor de tv standaard, ga voor de presentatie al even na waar je hem kunt zetten zodat iedereen een goed zicht heeft, maar dat hij niet de aandacht wegneemt. De beelden moeten niet de aandacht afleiden, wel je boodschap ondersteunen.

Na het lezen van deze tips ben je helemaal klaar voor elke presentatie. Of toch bijna, scoor nog snel die beamer, dat whiteboard en die tv standaard en je zult blaken van enthousiasme en professionaliteit. 

Related Post